Blessurepreventie

Blessurepreventie is het gezonde lichaam gezond houden. Het lichaam kan het best beoordeeld en behandeld worden als het gezond is. Vaak wordt het lichaam behandeld als de blessure al is ontstaan.

Wat kan een sportmasseur met Blessurepreventie voor je betekenen:

 • Wil je weten waarom juist die ene blessure steeds terugkomt?
 • Wil je weten hoe de blessure is ontstaan?
 • Wil je weten hoe blessures te voorkomen en te bestrijden zijn?
 • Wil je weten of tapen/bandageren voor jou is aan te raden?

De Blessurepreventie test bestaat uit:

 • Anamnese
 • Inspectie lichaam, observeren bewegingspatronen
 • Functieonderzoek van romp, bovenste en onderste extremiteiten
 • Spierlengte testen

Aan de hand van de resultaten geeft de sportmasseur advies of stelt maatregelen voor om de kans op een blessure te verminderen.

Het is zaak om de persoonsgebonden factoren en de omgevingsgebonden factoren optimaal op elkaar af te stemmen, zodat er geen sportblessures ontstaan. Als dit in balans is, kun je als sporter je sportbelasting vergroten, wat ten goede komt aan de totale belastbaarheid van je lichaam. Dit alles zorgt voor betere sportprestaties.
Deze test vraagt tijd, maar door bewuster te zijn van je eigen mogelijkheden zal er tijdwinst zijn door minder tijdverlies aan herstel.
De blessurepreventie test is bedoeld voor iedere geïnteresseerde sporter.

Sportmassage

Sportmassage zorgt ervoor dat de spieren in het lichaam in conditie blijven en snel herstellen na inspanning. Mensen die regelmatig of intensief sporten kunnen hier veel baat bij hebben.

Sportmassage is niet alleen bedoeld voor sporters. Ook voor niet-sporters kan sportmassage goed zijn. Denk aan rug-, nek- en/of schouderklachten die vaak worden veroorzaakt door een verkeerde werkhouding of intensief computergebruik. Ook stress kan een belangrijke oorzaak zijn van allerlei klachten. Door een verkrampte houding kunnen verhardingen in spieren ontstaan. Een aantal massagebehandelingen kan al verlichting geven of kan de klachten helemaal laten verdwijnen. Het effect van de behandeling is afhankelijk van de aard van de klachten. Het effect van de massage wordt o.a. bepaald door de kracht, richting, snelheid en tijd.

Ontspanningsmassage

Ontspanningsmassage is een massage waarbij het ontspannen van het lichaam voorop staat. Tijdens de massage wordt vooral gebruik gemaakt van strijkingen op het lichaam. Door deze handelingen wordt je lichaam aangezet spanning los te laten. De spieren van het lichaam worden gekneed, zodat afvalstoffen kunnen worden afgevoerd. Door het uitoefenen van fricties op het zachte weefsel wordt de doorbloeding bevorderd. De massage wordt afgesloten met lichte schuddingen.

Wat zijn de effecten van een ontspanningsmassage?

 • Bevordert ontspanning voor lichaam en geest
 • Helpt tegen stress
 • Vermindert spierspanning

Bindweefselmassage

Bindweefselmassage wordt toegepast op de bindweefsellaag van het lichaam, dit is de laag die zich tussen de spieren en de huid bevindt. Bindweefselmassage is een reflexzonemassage, hierbij gaat men ervan uit dat er zich op het lichaam zones bevinden die in verbinding staan met alle klieren, organen en andere lichaamsdelen. Door deze zones te stimuleren, wordt ook het orgaan gestimuleerd en zullen blokkades verdwijnen.

Zo'n prikkel wordt gegeven door middel van verschillende massagetechnieken met de handen. Deze technieken kunnen variëren. De eerste techniek zijn lichte aanrakingen (oppervlakkige strijkingen) bij deze techniek wordt heel voorzichtig gemanipuleerd door middel van lichte strijkingen met de vingertoppen. De tweede techniek is het rollen van de huid, om zo de bindweefsels vrij te maken van de onderlaag. Dit kan aanvoelen als scherpe pijn. Door deze massagegreep wordt de huid en het bindweefsel gestimuleerd. Daardoor neemt de doorbloeding van de huid toe en verbetert de staat van het bindweefsel. Op deze manier kunnen zogenaamde ‘verklevingen’ verminderen. Bij de derde techniek trekt de masseur met de vingertoppen sporen in de huidplooien. Ook dit kan scherp en snijdend aanvoelen.

Ook de zenuwuiteinden die in de huid en in het bindweefsel liggen, krijgen door de massage een prikkel. Het effect van deze prikkel beperkt zich niet tot de huid maar werkt door op andere delen van het lichaam.

Triggerpointmassage

Wat zijn triggerpoints?

NeuroMusculaire Triggerpoints (NMTrP's) zijn microverkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke verhardingen of ‘knoopjes’. Triggerpoints zijn de meest voorkomende oorzaak van pijnklachten in het menselijk lichaam.

Triggerpoints onstaan door ongunstig gebruik van spieren, maar ook bij ‘gewoon’ gebruik van een lichaam wat slecht in balans is. Hierbij valt te denken aan overbelasting, een ongeluk, maar ook onderbelasting, stress of een slechte voeding. Dit resulteert vaak in een verstoring van de zuur-base en de hormoonbalans, wat triggerpoints tot gevolg heeft. Actieve triggerpoints zorgen vaak voor pijn en andere ongemakken op een andere plek dan waar de verkramping zich bevindt. Bekende voorbeelden zijn (spannings)hoofdpijn uit de nek en schouders of RSI / CANS (Complaints of the Arm, Neck and/ or Shoulder).

De behandeling zal gericht zijn op het deactiveren van de triggerpoints.
Wanneer de spieren positief reageren op de behandeling, wordt u geïnstrueerd om zelfstandig, of onder begeleiding aan uw gezondheid te kunnen werken middels zelfmassage en rektechnieken. Het is van belang dat u gemotiveerd bent en zelf aan de slag gaat met uw ‘huiswerk’ voor een goed resultaat.

Dorn therapie

Correctie in beweging
De Dorn therapie is een zachte wervel- en gewrichtsbehandeling, die klachten die voortkomen uit scheefstand van benen, bekken en/of wervels op een eenvoudige manier oplost. De Therapie is gebaseerd op het principe dat het lichaam veranderingen gemakkelijker accepteert in beweging.

Spieren fixatie
In rust houden de spieren de wervel in zijn (verkeerde) positie. Door het lichaam te laten bewegen wordt de aandacht afgeleid. De bewegingen houden de spieren bezig, waardoor spieren de correctie niet tegenwerken en wervels gemanipuleerd kunnen worden.

Correctie beenlengteverschil
Veel van de genoemde klachten vinden hun oorzaak in een beenlengteverschil, correctie hiervan is altijd het uitgangspunt. Beenlengteverschil wijst bijna altijd op een subluxatie (het gedeeltelijk uit de kom raken) van het heupgewricht. De spieren en gewrichtsbanden wennen aan deze situatie. Tijdens een behandeling word het beenlengteverschil gecorrigeerd door de kop terug te duwen in de kom. Knieën en enkels kunnen soms ook wat uit de gewrichtskom zijn, hetgeen tevens kan bijdragen aan een beenverlengteveschil.

Manipulatie wervels
Indien nodig kunnen na de correctie van de beenlengte, wervels gecorrigeerd worden via een combinatie van druk en dynamiek. De bewegingen van de cliënt zelf hierbij zijn erop gericht de spieren die bij de verschoven wervels of gewrichten horen, niet de mogelijkheid geven te fixeren zodat de wervel kan worden teruggeschoven in de gewenste positie.

Dorn Therapie en Breuß massage
Bij grote wervelkolomproblemen, hevige pijnen of een strakke spierspanning(en) waardoor de wervels lastig te corrigeren zijn, is de Breuß massage een ideale combinatie met Dorn therapie.